Reşiţa este surpriza plăcută din vestul ţării, în privinţa atragerii fondurilor europene. Oraşul de pe malurile Bârzavei, aflat până anii trecuţi într-o stare accentuată de sărăcie, ţine pasul cu oraşele fruntaşe în atragerea fondurilor de la UE, cum sunt Cluj, Timişoara şi Oradea.
Ioan Popa, omul de afaceri care a câştigat funcţia de primar în urmă cu patru ani, spune că Reşiţa a atras, în ultimii trei ani, circa 160 de milioane de euro. Dacă ar fi trebuit să relizeze proiecte de această valoare din bugetul local, care este de aproximativ trei milioane de euro, Popa afirmă că ar fi trebuit să aştepte cel puţin 53 de ani.
“Primăria Reşiţa are un buget de investiţii de aproximativ 3 milioane de euro. Proiectele pe care noi le-am scris însumează aproximativ 160 de milioane. Ar trebui să punem la puşculiţă timp de 53 de ani aceşti bani, ca să putem să realizăm proiectele pe care le facem acum cu bani de la Bruxelles”, a declarat edilul reşiţean.
Cei 160 de milioane de euro obţinuţi de la UE se duc spre proiecte ca reintroducerea tramvaiului, refacerea centrului civic, reabilitatea clădirilor liceelor, şcolilor şi gădiniţelor din oraş, asfaltarea mai multor străzi, reabilitarea sistemului de iluminat public etc.
Ioan Popa spune că abia din acest an se vor vedea efectele implemetării acestor proiecte şi că îşi mai doreşte un mandat ca să poată continua dezvoltarea oraşului. Popa afirmă că, în următorul exerciţiu financiar, Reşiţa va continua să depună proiecte pentru a fi finanţate de la Bruxelles.
De fiecare data când povesteşte despre succesul cu proiectele europene, Popa îl pomeneşte pe primarul din Oradea, Ilie Bolojan, cu care comunică mereu şi spune chiar că a trimis funcţionari de la Primăria Reşiţa, la Primăria Oradea unde să se instruiască şi să înveţe de la colegii lor.