A semnat contract după contract! 2019, un an rodnic pentru Primăria Reșița, la atragerea de fonduri europene!

Anul 2019 a fost unul rodnic pentru Primăria Reșița, la capitolul atragerea de fonduri europene. Au fost obținuți bani pentru derularea unor proiecte de reabilitare energetică a unor blocuri de locuințe și de reabilitare de școli și grădinițe, precum și pentru proiectul de reintroducere al tramvaiului în municipiul de pe Bârzava.

Primele contracte din 2019 au fost semnate în luna mai atunci când s-a reușit obținerea de fonduri pentru două proiecte în valoare de aproape 8 milioane de lei. Este vorba pe de o parte de reabilitarea energetică a unui bloc de pe Bulevardul Republicii și pe de altă parte de un proiect prin care se dorește informatizarea serviciilor publice. „Proiectul privind reabilitarea energetică pentru Bl 20, SC 1-4, bd Republicii și SC 5, Aleea Domogled are o valoare de 3.870.486 lei. Acesta vizează creșterea performanțelor energetice prin execuția de lucrări de refacere a acoperişului, anvelopare integrală și tâmplărie PVC, înlocuire lift și reabilitare casa liftului, intrarea în bloc, refacerea casei scării, înlocuirea liftului și lucrări de izolare termică şi igienizare a zonei de subsol”, informau reprezentanții Primăriei Reșița. În ceea ce privește cel de-al doilea proiect, aceasta are o valoare de 4.034.201,98 de lei și vizează implementarea unui sistem IT centralizat care să simplifice procedurile și să reducă timpul de așteptare la ghișee al cetățenilor.

În luna iunie a fost semnat contractul pentru modernizarea grădiniței „Floarea Soarelui”. Valoarea totală a proiectului este de 3.534.827,95 lei, iar principalele lucrări de intervenție care vor avea loc în cadrul proiectului sunt de consolidare a elementelor structurale, înlocuire a acoperișului tip șarpantă cu unul tip terasă, dar și crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități – instalarea unui lift și amenajarea toaletelor pentru facilitarea nevoilor acestora. Clădirea va fi dotată cu panouri solare pentru apă caldă menajeră și va fi montată alarmă în caz de incendiu, cu avertizare prin butoane manuale în cazul sesizării vizuale a unui început de incendiu, avertizare personal operator, prin indicarea locului unde s-a produs, avertizare optică și acustică atât în interior, cât și în exteriorul obiectivului. Va fi montată o instalație interfon și de urmărire video. Și interiorul grădiniței va beneficia de modernizare în urma semnării acestui proiect: dotarea cu mobilier și echipamente specific activităților de funcționare atât în clase cât și în spațiile auxiliare (bucătărie, spălătorie), refacerea pardoselilor, lucrări de recompartimentare, lucrări conforme siguranței la incendiu. Se va realiza și izolarea termică a pereților exteriori parte opacă și parte vitrată, schimbarea și modernizarea instalațiilor sanitare exterioare și interioare, schimbarea și modernizarea instalațiilor termice, schimbarea și modernizarea instalațiilor electrice.

modelmic

În luna iulie, edilul Ioan Popa a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 1”, practic cel mai amplu proiect pe fonduri europene derulat până în prezent în municipiul de pe Bârzava. Valoarea proiectului de reintroducere a tramvaiului în municipiul de pe Bârzava se ridică la 94.846.694 lei (aproximativ 21 de milioane de euro). Edilul a dat asigurări că proiectul este unul cu care reșițenii se vor mândri, fiind cel mai important și amplu proiect de mobilitate urbană din țară.  După implementarea proiectului, vor rezulta 3,7 km cale dublă de rulare pentru tramvai modernizată, un depou reabilitat și extins (cu o hală pentru reparații și ateliere având o suprafață construită totală de 1.965 mp, hală pentru vopsitorie și spălătorie – 478,50 mp și hală pentru gararea tramvaielor- 2.400,05 mp), 7 staţii de transport public construite/ modernizate/ reabilitate, 27.143 mp platformă cale de rulare tramvai modernizată și 21.047 mp de spațiu verde – înierbarea liniei cale. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea și modernizarea suprastructurii Podului Triaj, utilizat de tramvaie, în lungime de 228 metri. Traseul pe care se vor realiza intervențiile este cuprins între Triaj și Kaufland.

Este un proiect realmente de anvergură, care va schimba cu siguranță calitatea vieții în oraș. Primele lucruri la care mă gândesc atunci când îmi imaginez cu ochii închiși cum vor circula tramvaiele în oraș sunt situațiile actuale în care mă duc cu copiii la grădiniță sau la școală și stăm în coloană la Diaconovici Tietz sau văd coloanele de la mate-fizică sau din alte zone cu școli sau licee din oraș, unde părinții își duc copiii cu mașina la școală și o fac pentru că nu au încredere într-un sistem serios de transport public în oraș. Cu siguranță tramvaiul va schimba acest lucru. Va trebui să învățăm din nou să circulăm cu mijloace de transport public așa cum o făceam noi când eram mici, când nici nu se punea în discuție că ne cară mama și tata la școală și va trebui să ne obișnuim să ne ducem cu tramvaiul la lucru că nu va fi necesar să ne scoatem mașina din parcare ca să venim până la bancă”, a declarat cu ocazia semnării contractului primarul Ioan Popa.

48085538_745733349120098_4632387400016855040_n

48275766_745733299120103_2122866493187162112_n

48357885_745733345786765_2220803777739358208_n

48388960_745733309120102_7804610748323201024_n

Tot în iulie a fost semnat contractul de finanțare pentru un nou proiect de reabilitare termică – „Creșterea eficienței energetice pentru blocurile de locuințe – Centru Reșița, Etapa 3, Componenta Bloc 36, P-ța 1 Decembrie 1918”. Este cel de-al patrulea proiect de eficientizare energetică destinat zonei rezidențiale contractat de Primăria Reșița în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) ‪2014-2020. Cele patru proiecte totalizează un număr de nouă blocuri, cu 480 de apartamente, investiții în valoare totală de ‪12.499.204,38 lei, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 6.864.773,46 lei.

În toamna lui 2019 a fost semnat un contract pentru reabilitarea Colegiul Tehnic din Reșița. „Prin această investiție dorim modernizarea infrastructurii educaționale, relevantă pentru piața muncii. Investiția include lucrări de reabilitare și modernizare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și dotarea cu aparatură tehnică a atelierelor de practică la standarde cerute în momentul de față pe piața muncii. Valoarea totală a investiției este de 2,4 milioane euro și are o durată de implementare de 36 luni”, explică primarul Ioan Popa. Trei dintre corpurile de clădire ale colegiului de pe Bd. Alexandru Ioan Cuza nr. 39 vor fi reabilitate, iar alte două construcții – spații nefuncționale, în stare avansată de degradare, vor fi demolate. Imobilele vor fi izolate termic, se vor termoizola podurile/ planșeul peste ultimul nivel, se vor repara părțile din șarpantă/ acoperiș care sunt deteriorate, se va înlocui tâmplăria exterioară și se vor reface finisajele interioare și instalațiile electrice, termice, sanitare și de iluminat. Totodată, proiectul prevede instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei – panouri solare, amplasarea unui ascensor pentru persoanele cu dizabilități, amenajarea unui teren de sport și a spațiilor exterioare.

71724950_2462771537091845_4310525982533484544_n

În luna noiembrie a urmat semnarea contractului de reabilitare a Colegiului Național Diaconovici Tietz, proiect ce are o valoare de peste 5.600.000 de lei. Finanțarea nerambursabilă este de peste 4.700.000 de lei și este asigurată prin Regio-POR 2014-2020 – apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Proiectul prevede eficientizarea energetică a celor două corpuri ale Colegiului Național Diaconovici Tietz, iar lucrările vor cuprinde: montarea tâmplăriei din PVC cu geam termopan, izolarea termică a pereților exteriori, izolarea termică a podului, a planșeului peste subsol și a soclului, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri economice tip LED, montarea unui lift.

modelmic

În ultima lună din 2019 au fost semnate alte două contracte cu ADR Vest, pentru faza a doua a proiectului de modernizare a transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat și pentru amenajarea unui spațiu de agrement urban, inclusiv străzi și utilități, precum și interconectarea zonei marginalizate Mociur cu cartierele Centru și Govândari printr-o promenadă, pistă de biciclete. Proiectul privind modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 2 face parte dintr-un pachet integrat de măsuri pentru reintroducerea transportului cu tramvaiul în Reșița. Proiectul prevede intervenții pe tronsonul de la Bulevardul Republicii, până la intersecția cu Bulevardul Muncii – strada Făgăraș și până la Piața Republicii, în cartierul Muncitoresc, plus zonele de acces către străzile laterale. De asemenea, este inclusă și modernizarea zonei pietonale Aleea Ineu. Se va moderniza calea de rulare a tramvaielor (infrastructură, suprastructură, aparate de cale, linii de depouri, rețea fir, substații de redresare etc.), în lungime de 9,363 kilometri, și se vor construi/ moderniza 9 stații de transport pentru călători. Linia cale de tramvai va fi înierbată – va rezulta o suprafață de 15.821 metri pătrați de spațiu verde, iar în zonă vor fi plantați 341 de arbori. Totodată, noua investiție cuprinde modernizarea infrastructurii rutiere pe 8,37 km (carosabil, trotuare, borduri, bolarzi etc.) și reabilitarea integrală a structurii podurilor Doman și Libertății, care vor avea o linie dedicată transportului public și autovehiculelor de intervenție. Prin proiect vor fi amenajate și piste pentru bicicliști, trasee în lungime de 5,13 km. Valoarea totală a proiectului este de 94.707.278,61 lei, din care 22.037.842,51 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 48 de luni.

50050972_763431600683606_8579007834421723136_n

50014610_763431587350274_3407146377086500864_n

49898341_763431494016950_4622326181427937280_n

Cel de-al doilea proiect vine în sprijinul locuitorilor din zona urbană marginalizată Mociur a Reșiței și prevede construirea unui centru multifuncțional și realizarea unor amenajări pietonale și rutiere care să asigure bune conexiuni cu alte cartiere. Centrul multifuncțional va fi realizat pe Bulevardul Revoluția din Decembrie nr. 40-42, unde vor fi demolate construcțiile existente şi se va construi un nou imobil, cu două corpuri de clădire și două etaje, având o suprafață desfășurată de 4.226 metri pătrați.Vor fi spații de tip centru de zi, pentru activități educative și cultural-recreative și se vor amenaja spații verzi de agrement și pentru relaxare, adiacente centrului multifuncțional. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea unei porțiuni din strada G.A. Petculescu, inclusiv trotuare (7.270 mp), drum care asigură legătura între zona Mociur și cartierele Centru şi Govândari, amenajarea unei piațete pietonale și a aleilor perimetrale (1.716 mp). Totodată, vor fi amenajate 30 de locuri de parcare. Valoarea totală a investiției este de 22.819.085,17 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 5.830.276,26 lei. Durata de implementare este de 40 de luni.

79596432_2175143836126581_501759554355200000_o

78998082_2175143962793235_1608138967981490176_o

79545054_2175143906126574_1725676194055061504_o

79266299_2175143799459918_1305926995812548608_o

Karina TINCUL

Sursa: reper24.ro